4. srečanje TWIMS – Španija

Nedelja, 13. marec 2016

Popotovanje v Španijo se je začelo v nedeljo ob 10.00, ko nas je hišnik Rudi s šolskim kombijem odpeljal na zagrebško letališče, od koder smo po prestopanju v Münchnu ob 17.40 prileteli v Barcelono. Na letališču nas je že pričakoval taksist, ki je z napisom “Try walking in my shoes” pri ostalih mimoidočih požel nemalo začudenih pogledov v svoje čevlje. Odpeljal nas je do hotela, v katerega smo se namestili vsi udeleženci projektnega srečanja. Po kratkem sprehodu po mestu smo ob večerji navezali prve stike. Že prvi dan smo spoznali eno izmed značilnosti vsakdanjega življenja Špancev, in sicer da so večerje v času, ko pri nas doma že skoraj spimo. Dan smo zaključili ob 23.00 s sestankom, kjer smo pregledali plan naslednjega dne.

Ponedeljek, 14. marec 2016

Po zajtrku smo se v dveh skupinah peš podali na ogled znamenitosti Barcelone. Glavni adut mesta je bogata arhitektura, ki ji je dal svojevrsten pečat španski arhitekt Antonio Gaudi. Tako smo lahko občudovali zgradbe zanimivih podrobnosti in zaobljenih linij, med katerimi še posebej izstopa Casa Milá. Odkrivali smo tudi znamenitosti starega mestnega jedra, v katerem se kažejo še ostanki iz rimskih časov. Po kosilu v enem izmed trgovskih centrov ob obali smo nadaljevali pot do znamenite cerkve Sagrada Familia, ki jo je Gaudi projektiral več kot 40 let. Gradnja se je začela leta 1882 in se še vse do danes ni dokončala. Z avtobusom smo se popeljali iz mesta, seveda tudi okrog štadiona Camp Nou, v katerem domuje najboljši nogometni klub na svetu. Po 3-urni vožnji smo prispeli v Sort, kjer so učence že z veseljem pričakovali gostitelji, učitelji pa smo dan zaključili ob 22.30 v hotelu kjer smo evalvirali dan in načrtovali prihodnje aktivnosti.

Torek, 15. marec 2016

Dan smo pričeli z ogledom osnovne šole v Sortu. Sort je sicer manjše mesto (z okrog 2200 prebivalci) v severnem delu Katalonije in leži na nadmorski višini 692 metrov.

Ob ogledu šolskih prostorov in utrinkov pri pouku smo si ustvarili prvi vtis o španski šoli. Priprava na osnovno šolo se začne s tremi leti in traja tri šolska leta. S šestimi leti vstopijo učenci v osnovno šolo, ki ima 6 razredov – torej osnovno šolo zaključijo z 12 leti.

Pouk se začenja ob 9.00 in traja do 16.00, vmes imajo dva daljša rekreativna odmora.
Ogledu šole je sledilo vodenje po mestu. Sort leži v kotlini, ob reki Noguera Pallaresa, ki pa so ji spremili tok in na mestu njenega nekdanjega toka oblikovali mestni park. Podobo mesta ustvarjajo ozke uličice, visoke kamenite zgradbe z izstopajočimi kovinskimi ograjami, ostanki gradu iz 11. stoletja … Ogledali smo si muzej, v katerem je bil včasih zapor za politične kaznjence, danes pa je to spomin na več sto ljudi, ki so na begu pred nacionalsocialisti v času 2. svet. vojne bežali skozi Sort.
Danes mesto privablja tudi številne ljubitelje raftinga, saj reka nudi idealne pogoje za ta šport. Srečali smo se tudi županom mesta in si izmenjali darila.

Po kosilu v šoli so imeli učenci delavnice, temu je sledil predstavitveni večer držav, ki so vključene v projekt. Po napornem dnevu so učenci odšli z gostitelji, učitelji pa smo evalvirali dan.

Sreda, 16. marec 2016

Po zajtrku smo se odpeljali v vasico Gerri de la Sal, ki prav tako leži v kotlini ob reki Noguera Pallaressa. Ozemlje je bilo poseljeno že v srednjem veku, o čemer pričajo ostanki samostana, na mestu katerega danes stoji cerkev.

Kraj je dobil ime po “soli”, saj tu že stoletja pridobivajo sol. V daljni preteklosti je bilo na tem področju morje, po izsušitvi pa je v višjih zemeljskih plasteh ostala sol, ki se razstaplja v podtalnici. Ogledali smo si del področja, kjer pridobivajo sol, in eno izmed jam, v kateri se dviguje slana voda, prav tako pa tudi muzej “Saca de la Sal”, ki obiskovalcem nudi nazoren vpogled v pridobivanje soli.
Po kosilu smo se odpeljali v adrenalinski park in jahali konje. Učenci so odšli z gostitelji, učitelji pa smo evalvirali dan in načrtovali prihodnje aktivnosti.

Četrtek, 17. marec 2016

Po zajtrku smo se odpeljali v nekaj kilometrov oddaljeno hribovsko vasico Llessui, ki jo je prejšnjo noč prekril sneg. Tu smo si ogledali ovčarski muzej, kajti ovčarstvo je bilo že stoletja glavni vir preživetja okoliških prebivalcev. V delavnici pa so učenci iz obarvane ovčje volne s posebno metodo filcanja izdelali kroglice, iz katerih so nastali obeski za ključe, uhani, ogrlice … Po kosilu v bližnjem kraju Altron smo v manjšem obratu spoznali pridelavo kravjega sira in ga seveda tudi degustrirali. Po prihodu pred šolo so učence že čakali skrbni starši gostitelji, mi pa smo se odpravili na večerjo v hotel ter na sestanek.

Petek, 18. marec 2016

Petkovo dopoldne smo preživeli v ustvarjalnih delavnicah. Učili smo se španske ljudske plese, v likovni delavnici smo si porisali platnene vrečke, v kuharski pa pripravili tradicionalno špansko sladico “la Mona”, s katero se Španci posladkajo na velikonočni ponedeljek.
V tem času je za koordinatorje potekal sestanek, na katerem so evalvirali pretekle aktivnosti in načrtovali prihodnje. Po kosilu pa smo si na šolskem igrišču ogledali nastop katalonske folklorne skupine La Colla Sardanista De Sort. Dneva pa ne bi mogli bolje zaključiti, kot smo – sladkali smo se s tortami, ki smo jih pripravili dopoldne. Ta petek je bil tudi zadnji dan pouka pred dvotedenskimi velikonočnimi počitnicami.

Sobota, 19. marec 2016

Po zajtrku smo se odpravili v višine. Imeli smo pohod na nadmorsko višino 2000 m v nacionalni park, kateri je ena izmed redkih pozitivnih stvari Španskega diktatorja Franca. Park je namreč ena izmed lepot z mnogimi jezeri, katera so tudi umetno zajezena in s tem pridobivajo tudi električno energijo. V ta park se namreč podajajo številni španci na vikend oddih ali le pohodništvo, zato smo se tudi podali na to pot, da dejansko poskusimo hoditi v njihovih čevljih, kar je tudi ime našega projekta. Nekateri od naše ekipe so to storili dejansko, saj so si izposodili pohodne čevlje. Po kosilu v idilični visokogorski gostilnici smo se odpravili proti hotelu, kjer so si sami plačali večerjo in spakirali kovčke za na pot. Po opravljeni birokraciji z izmenjavo daril in poračunom, smo dan zaključili ob 22.00.

Nedelja, 19. marec 2016

Na pot smo odšli že ob 8h zjutraj, saj smo bili vezani na prevoz ostalih skupin. V Barceloni smo bili že ob 11.30, kjer smo imeli dovolj časa za ogled celotnega velikanskega letališča, saj smo imeli let šele ob 18.20. Ko se je bližal čas odhoda, smo ugotovili, da imamo še dovolj časa, saj so naš let zaradi stavke francoskih kontrolorjev zračnega prostora prestavili za 3 ure. V Šmarjeto, kjer so nas pričakali starši, smo prispeli ob 1h zjutraj (že v ponedeljek) in smo tako skupaj pričakali prvi spomladni dan.