Tudi letos bomo na tretji petek v novembru obeležili dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ), ki bo letos že deseti po vrsti. Njegova izvedba bo zaradi epidemije covid-19 letos drugačna.
Letošnji STZ poteka s sloganom »Zajtrk z medom – super dan!« Projekt je letos namenjen predvsem ozaveščanju širše javnosti o pomenu slovenske hrane in nas spodbuja naj doma ali pa na delovnem mestu zajtrk pripravimo z izbranimi slovenskimi živili, kot so med, maslo, mleko, kruh in jabolko, saj ga v klasični obliki po vrtcih in šolah ne bomo mogli izvesti.
Kot vsako leto bomo v naši šoli tudi letos izvedli naravoslovni dan z naslovom IZ NARAVE IN PRETEKLOSTI ZA PRIHODNOST, tokrat žal seveda od doma.
Tudi zajtrkovali bomo doma in Slakovega Čebelarja bomo zapeli vsak zase.
Naloge so naravnane tako, da bodo učenci v čim večji meri preživeli dan brez računalnika in telefona. Spodbujajo jih k razvijanju zdravih življenjskih navad, čuječnosti in empatije do soljudi.
Veseli bomo, če se zajtrku in drugim dejavnostim pridružite tudi starši, seveda če vam to čas dopušča.
Ob Slovenskem tradicionalnem zajtrku si oglejte tudi dva kratka filmčka, posneta v ta namen.
Slovenski tradicionalni zajtrk
Slovenski tradicionalni zajtrk za zdrav način življenja
Pesem o zajtrku
Zajtrk je obrok,
ki pametno ga izpustiti ni,
drugače možgani upirajo se,
poslušanju snovi.
Okusen je zajtrk seveda lahko,
le jajčka na oko,
ali pa kruh,
in seveda med!
Pomembno je tudi vedeti to,
da zajtrk nezdrav škodi zelo,
zato čim manj sladkega naj v tvojem zajtrku bo.
Ne pozabi torej na zajtrk,
in to čisto vsak dan!
Če jedel boš, ko dan se zbudi,
lažje ti bo vse delati.
Irena Prešeren, 6.b