Dan za spremembe – začutimo dobro

V petek, 14.4. smo tudi prostovoljci OŠ Šmarjeta na povabilo OZRK Novo mesto obeležili DAN ZA SPREMEMBE, ki je letos potekal pod geslom ZAČUTIMO DOBRO.

Dan za spremembe vabi vse ljudi v Sloveniji, da se povežejo v akcijah, ki rešujejo aktualne probleme in izboljšujejo kakovost bivanja. S sloganom Ne prepuščaj se toku, SPREMINJAJ tudi TI, v Slovenski filantropiji vsako leto nagovarjajo prebivalce Slovenije, da vsaj za en dan postanejo prostovoljci.

Obiskali smo varovance Penziona Sreča v Orešju in z njimi preživeli prijetno dopoldne ob ustvarjanju, petju in obveznem klepetu o »starih časih«.

Na dan za spremembe smo se začeli pripravljati kar nekaj tednov prej, saj smo izdelali priložnostna darilca, s katerimi smo ob veliki noči obdarili varovance.

Pri ustvarjalnicah  v domu je sodelovalo približno 30 varovancev in 15 prostovoljcev iz osmega razreda. Pridružila pa se nam je tudi delovna terapevtka , ki je poskrbela, da so se v delo lahko vključili tudi težje pokretni stanovalci.

Dan smo pričeli ob 9.00 z veselo pesmijo, ob kateri smo malo potelovadili in se razgibalni. Po telovadbi  smo se posladkali  še s piškoti, ki sta jih spekli prostovoljki Lora in Anja, potem pa smo se lotili ustvarjanja. Poslikali in okrasili smo steklene kozarčke ter jih tako spremenili v lične vazice.

Iz papirja in drugih materialov pa smo izdelali rožice, ki »ne bodo nikoli ovenele in jih ne bo treba zalivat,« kot so veselo pripomnili varovanci.

Po končanem ustvarjanju so naši harmonikarji Jaka, Alex in Jakob zaigrali še nekaj poskočnih, mi pa smo zraven seveda zapeli.

Dan smo zaključili z malico – obvezno pico, za katero prijazno poskrbijo v domu vedno, kadar jih obiščemo.

Stanovalci in prostovoljci smo v  en glas ugotovili, da je bil dan »superski«. Stanovalci so tako menili zato, ker so bili veseli klepeta in živžava, ki smo ga prinesli s seboj. Prostovoljci pa zato, ker smo veseli, če lahko naredimo kaj za druge in koga spravimo v dobro voljo.

Zato hvala gospodu Primožu Pirkoviču in osebju Penziona Sreča, ker so nam omogočili obisk in seveda OZRK Novo mesto za povabilo k akciji.

Ta vnos je bil objavljen v Novice 2023. Zaznamek za trajno povezavo.